At være elsket

Et sted for kærlighed

Det var meningen, at mennesket kun skulle opleve kærlighed, glæde, velvære.

Gud skabte stedet – og da det var klar, skabte han Adam og Eva. “Gud Herren plantede en have i Eden ude mod øst, og der satte han det menneske, han havde formet” (1 Mos 2,8). Og Eden betyder pleasure/fornøjelse – et sted for en dyb glæde og tilfredshed, et sted hvor mennesket kunne være mættet med fryd over livet.

Gud havde fyldt luften med fugle til fryd for både øje og øre, pelsklædte kæledyr gik på jorden, og der var dyr i sjove former og samtidig fuldendt smukt design, dufte fra blomster og frugter, varme fra solen og skygge fra træerne, solens glitren i vandet – der var alt – og Adam og Eva elskede hinanden.

Ja, “Adam og hans kvinde var nøgne, men de skammede sig ikke” (1 Mos 2,25), og disse ord udtrykker en nærhed – men også et fravær af den selvbevidsthed, hvor man er optaget af at ‘tage sig ud’, ‘gøre indtryk’ eller ‘iscenesætte’ og ‘bevise sig selv’. Der var intet behov for at dominere eller indtage rummet. Ingen levede for sig selv.

Gud udtrykte det sådan her: “Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt” (1 Mos 1,31; den autoriserede oversættelse af 1931). De to første kapitler i Bibelen beskriver stedet, hvor kærligheden kunne leve.

Og det er stadig Guds plan for dig. De to sidste kapitler i Bibelen beskriver det samme sted – stedet, hvor kærligheden vil fylde alt. Det ny Jerusalem.

Historien imellem Eden og det ny Jerusalem er lige så grum, som den er forunderlig. Grum fordi vi ser den største synd og vildeste ondskab. Forunderlig fordi Gud bare er større. En verden – kun fyldt med kærlighed – en verden, hvor Gud og andre skabninger gik ansigt til ansigt, og alle frydede sig over at være et sted, hvor kærligheden udfoldede sig hele tiden – den verden blev tilført et endnu stærkere udtryk for Guds kærlighed: Han gav sig selv! For at frelse. For at frelse dig. For at give dig det liv – som hans elskede – som han har skabt dig til lige fra begyndelsen.

Stedet for kærligheden er klar – det mangler bare dig!

(Hør evt. også prædikenen Fra paradis til paradis 26/11 2022).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *