At have tillid

Hvorfor var Gud så længe om det?

Vi er lige landet i, at det var ikke bare ok, men faktisk ret godt, at Farao ikke fik lov til at fortsætte sin udnyttelse af israelitterne. Ingen må udnytte et andet folk!

Men, når vi nu kan konkludere (!), at Gud synes, at det er forkert, at et folk udnytter et andet – hvorfor var han så så længe om at befri israelitterne (og nogle stykker andre, som vi måske kan tænke på), hvis det var det, han ville?

“Den tid, israelitterne boede i Egypten, var 430 år” (2 Mos 12,40) – og det er da ikke så lidt. Ja, og tilmed sagde Gud til Abraham mange år tidligere: “Du skal vide, at dine efterkommere skal bo som fremmede i et land, der ikke er deres. Dér skal de være trælle og plages i fire hundrede år” (1 Mos 15,13).

Man kan ikke anklage Gud for at være hurtig, vel?

Og han vidste det tilmed på forhånd, uden at forhindre det?

Og jeg var i øvrigt lige ved at spørge til, om Gud har sine favoritter? Om nogen er mere udvalgt end andre? Nå, jeg tror, vi venter med dette til i morgen.

Men – altså – hvorfor gik der så lang tid?

Det korte svar er: Det ved jeg ikke.

Men hvis vi tænker lidt over det alligevel.

Skulle slaveriet gøre dem til et bedre folk? Næppe. Som vi allerede har set – folk blev ikke bedre af, at den store vandflod ledte frem til en ny start. Hvorfor skulle slaveri gøre nogen bedre? Tværtimod, tænker jeg, for vi ser, at Gud meget hurtigere kunne tage israelitterne ud af Egypten, end han kunne tage Egypten ud af israelitterne.

Hvad jeg møder i denne historie – og i mange andre i Bibelen – er: Gud har gang i noget, der er større! Altså – vi kan med det samme afvise succes-teologi. Vi møder ikke en Gud, som favoriserer dem, der vil ham, så de ingen problemer har mere derfra… Nix. Sådan er det ikke.

Og det større Gud har gang i, hvad er så det?

Det er vist større, end vi bare kan gribe… Men vi arbejder videre på sagen… Men jeg tror, at det hænger sammen med det, vi har gang i på den helt store klinge: Gud arbejder på, at tilliden til ham genoprettes – at mennesker vælger ham. Og du må gerne undres over, hvordan 400+ års slaveri skulle hjælpe på det…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *