At have tillid

Gud åbenbarede sig som en større Gud

Pyha, udgangspunktet for denne historie var faktisk, at Israel havde svigtet. Det vil sige, præsten Eli havde ikke opdraget sine sønner ret godt, og de tjente som præster – men på en måde, som vanærede Gud. “Elis sønner var ugudelige, så de ikke kendte Herren” (1 Sam 2,12).

Nu var Israel så i krig mod filistrene, men da de havde tabt et slag, spurgte Israels ældste: “Hvorfor slog Herren os i kampen mod filistrene i dag? Lad os hente Herrens pagts ark i Shilo, så han kan være hos os og frelse os fra vore fjender” (1 Sam 4,3) – men det havde de bare glemt at spørge Gud om.

Så – det gik rigtig skidt. “Så gik filistrene til angreb, og israelitterne blev slået og flygtede hver til sit. Nederlaget blev meget stort; der faldt tredive tusind mand af Israels fodfolk. Guds ark blev taget som bytte, Elis to sønner Hofni og Pinehas faldt” (vers 10-11). Da Eli hørte det med arken, “faldt Eli baglæns ned af sin stol lige ved porten og brækkede halsen og døde” (vers 18).

Filistrene, de satte arken ind i deres guds, Dagons tempel, lige ved siden af Dagon. Det var i byen Ashdod. Og nu skete der ting.

“Næste morgen opdagede ashdoditterne, at Dagon var faldet næsegrus til jorden foran Herrens ark” (1 Sam 5,3). De satte ham tilbage på hans plads.

Men – næste morgen var det sket igen. Med lidt værre konsekvens: “Dagons hoved og hænder var slået af mod tærskelen; kun kroppen var tilbage af ham” (vers 4). Og hertil kom, at “Herrens hånd lå tungt på ashdoditterne, og han slog dem med rædsel. Han ramte dem med bylder, både i selve Ashdod og i dens opland” (vers 6). Og de sagde til hinanden: “Israels Guds ark kan ikke blive hos os, for han har lagt sin hårde hånd på os og på vores gud, Dagon” (vers 7).

Først blev arken flyttet til en anden filisterby – Gat. Men også de fik bylder. Så til Ekron, men de blev også ramt hårdt. Så nu ville filistrene have Israels Guds ark tilbage til Israel. Efter syv måneders plage.

Gud var ikke væk. Gud var ikke besejret. Gav det mon noget af tænke over? Var det mon også en af Guds måder, hvorpå han rakte ud med invitation til omvendelse? Både til israelitterne? Og til filistrene?

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *