At have tillid

Jonas var sur, fordi han var optaget af Jonas

Måske var du med i går, da vi konstaterede, at Jonas var sur over, at Gud ikke udslettede Nineve. I grunden en meget bizar historie: En vækkelsesprædikant, der har så meget succes – hele byen omvender sig – og så bliver han sur.

Nå, det var nok en misforståelse – Jonas havde i al fald ikke en vækkelsesprædikants sjæl…

Næh, Jonas var optaget af Jonas!

Måske var han bange for sit skind, og at folk skulle tænke, at han var en falsk profet: ” ‘Men den profet, der formaster sig til at tale noget i mit navn, som jeg ikke har befalet ham at sige, eller som taler i andre guders navn, den profet skal dø!’ Måske tænker du: ‘Hvor kan vi vide, om det, han taler, er noget, Herren ikke har sagt?’ Hvis en profet taler i Herrens navn og hans ord ikke indtræffer og går i opfyldelse, da er det et ord, som Herren ikke har talt” (5 Mos 18,20-22).

Wau, tager vi selv et stolt-jeg på, kan vi måske næsten forstå ham… Nu drejede det sig jo ikke om en hvilken-som-helst falskhed, men om ét sandhedsscenarie: synd der med omvendelse blev ændret til et nyt sandhedsscenarie: de søgte Gud.

Men Jonas tænkte ikke på dem. Så – han blev vred.

Gud kommer. Men ikke for at trøste Jonas. Han stiller spørgsmålet: “Har du ret til at være vred?” (Jon 4,4).

I første omgang svarer Jonas ikke. Han laver en hytte lidt øst for byen og sætter sig der. Og nu ser det næsten ud til, at Gud vil trøste Jonas: “Gud Herren befalede så en olieplante at skyde op over Jonas, så den kunne skygge for hans hoved og befri ham for hans mismod” (vers 6).

Det virkede: “Jonas glædede sig meget over olieplanten” (vers 6).

Næste morgen kommer Guds næste træk: Han befaler ligefrem en orm om at gnave i olieplanten, så den visner. Han befaler en gloende østenvind at komme, og “solen stak Jonas i hovedet, så han var ved at besvime” (vers 8) – og ønsker bare at dø.

Nu spørger Gud Jonas igen “Har du ret til at være vred over olieplanten?” (vers 9). Det mener Jonas i den grad, at han har – dødeligt vred.

Hvad tænker du: har Jonas ret til at være vred på Gud?
Hvad tænker du: er Gud ond mod Jonas?

(Vær med i morgen – da kigger vi på Gud)

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *