At have tillid

Hold ikke fast i oprør mod Gud

Aj. Et lille sted, nemt at indtage for israelitterne. Men sådan gik det ikke.

Det blev dem fra Aj, som vandt over israelitterne, og “da mistede folket modet; det sivede bort som vand” (Jos 7,5). Hvorfor, Gud? Havde du ikke lige sagt, at du ville give israelitterne landet? Og havde du ikke lige på en fantastisk måde givet dem Jeriko?

Jo. Men én mand, én familie blandt israelitterne havde ladet sig lede af sin begærlighed i stedet for af Gud. Akan havde taget ting, som Guds havde sagt, at de skulle lægge band på – altså som de ikke måtte tage. Så Gud sagde: “Jeg vil ikke længere være med jer, hvis ikke I fjerner og tilintetgør det, der er lagt band på” (vers 12). Nej, for når mennesker er i oprør mod Gud – så accepterer han – og trækker sig. Derfor var det gået, som det gik.

Men Akan kom ikke frem og bekendte det. Først da Gud viste, hvem det var, sagde han det. Ingen anger. Intet ønske om tilgivelse. Han var nået til det sidste øjeblik i sit liv – øjeblikket vi alle når til en eller anden dag – øjeblikket, hvor vi har valgt: Gud og livet – eller ikke-Gud og ikke-livet. Og Akan og familien som stod sammen med ham – døde.

Bagefter vandt israelitterne på Guds ord: “Vær ikke bange, og lad dig ikke skræmme! Tag hele hæren med dig, og drag op mod Aj! Se, jeg giver Ajs konge, hans folk, hans by og hans land i din hånd” (Jos 8,1).

En stor historie udspillet omkring en lille by. Den fortæller mig, at jeg ikke skal have noget i mit liv, hvor jeg holder fast i noget, der er i oprør mod Gud – for så trækker han sig på et tidspunkt tilbage – og så står jeg med et liv fuldt af tab i stedet for et liv fuldt af sejre. For selvom Gud bliver ved at forsøge at finde vej til mit hjerte – så Gud respekterer mit valg. Samtidig – når jeg overgiver mig til Gud og vender om – så flyder Guds velsignelser ud over mig.

Og så lige et ord mere – der er forskel på, om vi er i bevidst oprør mod Gud – eller om vi kæmper med noget og falder i synd. Gud hjælper os altid op igen, når vi falder – han er som en kærlig far, der siger: Den her, den tager vi lige en gang til!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *