At være elsket

Når du ikke har lyst til at elske

Det så virkelig ikke ud til, at den mand egentlig havde lyst til at elske… Han kom i første omgang for at “sætte Jesus på prøve”, og så i øvrigt for at “retfærdiggøre sig selv” (Luk 10,25.29) – for han vidste vel i grunden bedst…

Han var lovkyndig og spurgte: “Mester, hvad skal jeg gøre for at arve evigt liv?” Jesus gik ind på hans banehalvdel og spurgte: “Hvad står der i loven? Hvad læser du dér?” (vers 25-26).

Og – han kendte da godt ordene om kærlighed, at kærlighed er centeret, omdrejningspunktet, og svarede: “Du skal elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele din styrke og af hele dit sind, og din næste som dig selv” (vers 27). Der kunne samtalen være endt, for Jesus sagde: “Du har svaret rigtigt. Gør det, så skal du leve” (vers 28).

Men det var åbenbart ikke så enkelt at gøre det. Manden havde måske ikke lyst til at elske? Men på en sofistikeret måde var alle ens næster åbenbart ikke lige meget en næste. I al fald spørger han – ud fra et motiv om at ville retfærdiggøre sig selv: “Hvem er så min næste?” (vers 29).

Og så fortæller Jesus den provokerende historie – kendt som lignelsen om den barmhjertige samaritaner. Historien om præsten og levitten, der ikke elskede den forslåede mand og bare gik forbi, men en foragtet samaritaner elskede og tog sig af manden.

Har du lyst til at elske? Sådan i praksis? For ellers er det vel ikke kærlighed? Jesus kom og gjorde det. Han elskede alle de foragtede og udskudte… han, var som den barmhjertige samaritaner og gjorde godt – også mod dem, der foragtede og forkastede ham.

Tag imod hans kærlighed – og gå ud og elsk!

(Jeg holdt en prædiken: Så stor kærlighed (25/3 2023), hvor jeg uddyber både den side: når vi ikke har lyst til at elske – og hvor stor Guds kærlighed til os er. Du finder den her.)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *