At være sammen med ham

Er det et måltid til forvandling?

Et måltid sammen.

Vi spiser sammen, når vi hygger. Vi nyder hinandens selskab, og får lige lidt at spise. Nærhed begynder ofte med et måltid. Når nogen inviterer hjem på mad, er det også ofte begyndelsen på at lære hinanden bedre at kende. Ja, der kan være en vis intimitet forbundet med det at spise sammen.

Og Jesus, der var så nær med sine disciple, delte hele livet – og måltiderne – med dem. Hvad mon de talte om, når de spiste. Jeg kan forestille mig et måltid med mildhed og latter rundt om bordet… Glæde… Hygge… Ja, en nærhed… Og at maden blev nydt ligesom selskabet.

Men ikke alle måltider var sådan… over nogle af dem hang en tung stemning…

Under et måltid sagde Jesus til dem: “Der er noget jeg vil sige til jer. Der er en af jer der vil forråde mig” (Matt 26,21). Åh, Jesus, var det i den intime sfære, at det måske kunne røre ham? Måske var der stadig et kald til omvendelse…

Disciplene “blev dybt ulykkelige og spurgte alle sammen, en efter en: ‘Det er vel ikke mig, Herre?’ Jesus svarede: ‘Det er en der sidder her og spiser sammen med mig. Han vil forråde mig’ “ (vers 22-23).

Sådan blev Jesus dolket af en af sine egne… Og han, Judas, blev øjensynlig ikke ulykkelig… Han var slet ikke i måltidets nærhed… Hyggen var ikke hans… Intimiteten var ikke inde i ham… Brødet blev ikke spist i et fællesskab…

Og nu, i dag, rækker Jesus brødet ud til os… ligesom dengang: “Mens de spiste, tog Jesus et brød. Han velsignede det, brækkede det over og gav det til disciplene. ‘Værsgo,’ sagde han, ‘spis det, for det er min krop’ “ (vers 26).

Brødet er ham. Brødet er hans ord. Og i dag må vi tage imod… så intimiteten – den ægte, dybe, oprettes, fastholdes, udvikles… det er der, at alt det, der forråder ham i vores liv, skal ud af vores hjerter… Hans kærlighed kommer ind med brødet – med ham – og forvandler os!

(Bibelteksterne er fra Den Nye Aftale, Det Nye Testamente på nudansk, Bibelselskabets Forlag)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *