Manden med de tre kjortler

Ja, måske havde han flere – men man kan se Josefs historie rundt omkring tre kjortler i hans liv.

Den første kjortel fik han, fordi han var højt elsket af sin far: “Israel elskede Josef mest af alle sine sønner, for han have fået ham i sin alderdom. Han lod en lang ærmekjortel lave til ham” (1 Mos 37,3).

Men ligeså meget som den kjortel handlede om en kærlighedshistorie, blev den også en del af en historie om stærkt familiehad. Brødrene var nemlig jaloux på Josef, og en dag han kom til dem ude på marken, skete det, at “da Josef kom hen til sine brødre, rev de kjortlen af ham, den lange ærmekjortel” (vers 23).

Og nu blev det også sorgens kjortel. Da de viste den til Jakob, så genkendte han den og “så flængede Jakob sine klæder og lagde sæk om lænderne, og han sørgede over sin søn i lang tid” (vers 34).

Den anden kjortel var hans daglige arbejdstøj, da han tjente i Potifars hus. Potifars kone blev sex-liderlig efter Josef, som “var smuk og så godt ud” (vers 7). Men Josef ville ikke. Da hun ville så stærkt, at hun greb fat i hans kjortel, står der: “Men han lod hende beholde kjortlen og flygtede ud” (1 Mos 39,12). Renhedens kjortel – som uretmæssigt kostede ham en tur i fængslet.

Den tredje kjortel fik Josef, da han blev ophøjet til at være Faraos højre hånd: “Han tog sin signetring af og satte den på Josefs hånd; han gav ham en fin linneddragt på og hængte en guldkæde om hans hals” (1 Mos 41,42).

Små ting kan fortælle en stor historie! Og jeg ser historien om Gud og Josef. Josef, som valgte at være tro mod Gud – uanset hvad. Og Gud, som aldrig forlod Josef – uanset hvad. Gud, som elskede Josef og velsignede ham i alle omstændigheder. Gud, som løftede Josef op – uanset menneskers had og ydmygelser af ham.

Gud slipper heller aldrig dig! Og vælg du som Josef altid at holde fast i Gud! Han vil altid velsigne dig!

Skriv et svar